Divlja Jagoda (Fragaria vesca)

Divlja ili šumska jagoda, koju ne treba posebno predstavljati, raste na svetlim mestima šuma, krčevinama i požarištima, uz šumske puteve, u travi među kamenjem, po brdima i planinama do 1.500 metara nadmorske visine. Može se i gajiti, presađivanjem ožiljenih izdanaka, najbolje početkom jeseni. Razmnožava se lako i brzo, ali izgleda da u baštama gubi deo arome i lekovitih svojstava.

PLOD

Mirisne zrele jagode koje sazrevaju od maja najzdravije su i najukusnije šumsko voće. Služe i kao lek i kao hrana. Još su ih u starom veku upotrebljavali za poboljšanje rada jetre i žučne kese, a u narodu se odvajkada koriste kod teškoća pri radu srca i bubrega, kod iscrpljenosti, nervne slabosti, malokrvnosti i hroničnog zatvora. Čuveni prirodnjak Karl Line njima je sebi lečio teške napade gihta. Jagode se mogu sušiti, u pećnici do 40 stepeni ili na vrelom Suncu, i dodavati raznim voćnim čajnim mešavinama kojima daju osvežavajući miris, ukus i lepu ružičastu boju.

Nekuvana mermelada od šumskih jagoda

Oprati kilo i po divljih jagoda i propasirati kroz gustu gazu tako da se dobije oko litar soka. Sok staviti u emajliranu posudu, dodati kilogram šećera i strpljivo mešati oko 3 sata. Mermeladu sipati u čiste i suve tegle i ostaviti za zimu. Odlično se održava.

Nekuvani sok od divlje jagode

Dva kilograma zrelih šumskih jagoda preliti sa dva litra vode i 60 grama rastopljenog limontusa. Dobro izmešati drvenom varjačom i ostaviti preko noći. Sutra procediti masu kroz tanku krpu, na litar soka umutiti po kilogram šećera i ostaviti da tako stoji jedan dan. Posle toga sipati sok u besprekorno čiste flaše, ali ne puniti do samog vrha. Povezati umesto celofanom čistim lanenim platnom.

Bola

Očistiti, oprati i ocediti pola kilograma šumskih jagoda, pa ih staviti u poveću staklenu činiju zajedno sa 300 grama šećera i litrom dobrog belog vina. Sud poklopiti i ostaviti da stoji najmanje dva sata, zatim u njega usuti još litar i po vina i litar kisele vode. Sve staviti u frižder do služenja.

Pita od Divljih Jagoda

U kazančetu za sneg dobro umutiti 250 grama omekšalog maslaca, 150 grama šečera u prahu, struganu koru od limuna, dve kašike mleka i četiri žumanca. Na kraju u sve umešati 250 grama brašna. Peći na umerenoj vatri u dobro podmazanom plehu. Pečeno testo prohladiti, a u međuvremenu ulupati sneg od 4 belanca i 200 grama šećera u prahu. U sneg dodati 500 grama šumskih jagoda i dobro ih umešati. Sneg sa jagodama staviti na testo i dugim nožem ga ravnomerno razmazati. Odozgo posuti šećerom u prahu, staviti ga na kratko u rernu da se dopeče, a zatim seći i služiti.

Torta sa sokom od šumskih jagoda

Umutiti penasto 125 grama maslaca sa četiri žumanca i 150 grama šećera. U to dodati 250 grama brašna i kašičicu praška za pecivo. Na kraju čvrsto umutiti sneg od 4 belanceta. Masu podeliti na tri jednaka dela i u kalupima od nje peći kore za tortu.

Nadev: propasirati 500 grama šumskih jagoda i izmešati ih sa 100 grama šećera i tri lista rastopljenog želatina. Sve dobro promešati i staviti u frižder, a kad se ohladi u to dodati četvrt litra ulupane slatke pavlake.

Tortu nadevati iznutra i spolja, a ukrasiti je jagodama poprskanim rumom.

Jagode sa pavlakom

Čvrsto umutiti četvrt kilograma rashlađene slatke pavlake, u nju dodati malo šećera i 100 grama šumskih jagoda. Sve dobro izmešati, sipati u staklenu zdelu i posuti jagodama.

Žele od šumskih jagoda

Oprati i ocediti pola kilograma svežih šumskih jagoda. U njih dodati četvrt kilograma šećera i šest tabli želatina rastopljenih u soku od limuna. Sve dobro izmutiti mikserom, sipati u čaše i ukrasiti šlagom. Držati u frižderu do služenja.

Sladoled

Propasirati pola kilograma šumskih jagoda i u dobijenu masu sipati sok od dva limuna. Zasebno skuvati pola litra vode sa 350 grama šećera, pa ukuvani sirup prohladiti. U njega dodati pasirane jagode i 1 dl ulupane sveže pavlake. Dobro izmešati i staviti u mašinu za sladoled dok se masa ne stvrdne. Gotov sladoled čuvati na ledu.

Liker od divlje jagode

Dobro oprati kilogram zrelih šumskih jagoda, sipati u čistu teglu i preliti sa pola kilograma šećera. Dodati nekoliko karanfilića, koricu cimeta i sve preliti sa 750 ml srednje jake rakije. Teglu povezati i ostaviti da stoji tri nedelje na Suncu. Posle toga procediti, pa dobijeni liker sipati u čiste boce i dobro zatvoriti. Isto ovako može se napraviti liker od malina i kupina.

LIST

List divlje jagode bere se u proleće dok biljka još cveta. Suši se u hladovini i koristi u obliku čaja za ispiranje zapaljene sluzokože, kod želudačnih i crevnih poremećaja, za zaustavljanje proliva i za spravljanje obloga za smirivanje hemoroida (šuljeva).

Čaj od lista divlje jagode

Dve vrškom pune kašičice sušenog lista preliti sa četvrt litra vrele vode, poklopiti i posle 15 minuta procediti. Pije se tri puta dnevno po jedna šoljica mlakog čaja ili se po potrebi koristi za ispiranje.

PODZEMNO STABLO

Iskopa se u proleće ili jesen i suši u hladu. Koristi se na isti način kao ilist, ali se uzima upola manja doza.

NAPOMENA: Neki ljudi su alergični na plodove jagode na koje reaguju svrbećim osipom. Iako ne smeju da jedu sveže jagode takvi ljudi slobodno mogu piti čaj od lista i korena.