Želite jake kosti, lepu i mekanu kožu i metabolizam brz kao munja? Super hrana nije samo još jedan članak za čitanje u dokolici, Super hrana može biti Vaš spasilac.
Borci protiv upalnih procesa i zapaljenja
Losos
Stručnjacima je odavno poznato da su upalni procesi u telu usko povezani sa povećanim rizikom od kardio vaskularnih bolesti. Sačuvajte srce hraneći se ribom poput Lososa koji je bogat Omega-3 masnim kiselinama i koji veoma mćcno deluje anti flamatorno.
Koliko često ga treba jesti? Dve do tri porcije od po 85 grama nedeljno. U nedostatku lososa dolazi u obzir tunjevina ili pastrmka.
Crna čokolada
Prema rečima stručnjaka, antioksidant u crnoj čokoladi pod nazivom flavonoid štiti ćelijske membrane od oštećenja kao i od odredjenih hroničnih bolesti. I još nešto: Crna čokolada snižava krvni pritisak i umanjuje rizik od srčanih bolesti.
Koliko često je treba jesti? Optimalna kolicina je 30 gr. dnevno. Prilikom kupovine obratite pažnju da sadržaj kakaa u crnoj čokoladi bude 65% i preko, predlaže dijetetičar Edvard Palinski.
Trešnje i Višnje
Da li osećate bol u zglobovima nakon napornog rada? Prema najnovijim istraživanjima crno voće kao što su crne trešnje ili višnje moćno eliminišu bol u zglobovima i sprčavaju pojavu upalnih procesa mišća. Jedna studija je pokazala da ljudi koji su duže vremena pili sveži sok od crnih višanja imali su mnogo veću toleranciju na upalu mišica nakon fizičkog naprezanja u odnosu na one koji su pili placebo. “Trešnje kao i Višnje sadrže antioksidans koji se naziva anthocianin za koji je dokazano da smanjuje upalu.” kaže dijeteticar Keri Gans.
Koliko ih često treba jesti? Po jednu punu šolju crnih trašanja ili višanja (oko 12 komada) nekoliko puta nedeljno. Mogu se koristiti i smrznute boboce, imaju isto dejstvo kao i one sveže, dodaje Gans.
Kožne blagodeti
Omogućite svojoj koži sjajan i lep izgled konzumirajući super hranu i to:
Orasi
Orasi u paketu sa esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E daju koži perfektan izgled. “Vitamin E je od suštinskog značaja u zaštiti kože od ultraljubicastog zračenja, zagadjenja i drugih elemenata koje proizvode slobodni radikali.” kaže Palinski
Koliko ih često treba jesti? Porcije oraha od otprilike 30 gr. treba konzumirati nekoliko puta nedeljno, umesto užine.
Ćuretina
Oštetili ste već Vašu kožu od sunčanja? Da li ste znali da sendviči sa ćuretinom sadrže visoki procenat selena tako da će oštećena koža biti presrećna. Nedavno istraživanje je pokazalo da ishrana bogata selenom 60 % umanjuje rizik od nastanka raka kože.”Selen je veoma jak antioksidant” kaže Palinski i dodaje “Selen sprečava mutacije ćelija kože koje prouzrokuju slobodni radikali i tako umanjuje rizik od nastanka raka na koži.”
Koliko često je treba jesti?
Probajte sa porcijama od 85gr. ćurecih grudi bez kožice, nekoliko puta nedeljno.
Borovnice
Znaci prevremenog starenja, bore na licu i isušena i smežurana koža siguran su znak da morate početi sa konzumiranjem borovnice, voća sa najvišim procentom sadržaja antioksidanata kažu istraživanja iz 2004. god.
Koliko ih često treba jesti? Najbolje je jednu šolju borovnica konzumirati tri puta nedeljno. Svežih ili zamrznutih svejedno, kažu stručnjaci.
Jake kosti
Sprečite nastanak osteoporoze sa krtim udovima jedući super hranu i to:
Bademi
Bogati magnezijumom koji zajedno sa kalcijumom daje čvrstinu kostima. 30 gr, badema (oko 20 komada) sadrži oko 100 mgr. magnezijuma a to je oko 25% dnevnih potreba. “Magnezijum čini kosti jačim štiteći ih od povreda i lomljenja” kaže Gans.
Koliko često ih treba jesti? Šaku badema nekoliko puta nedeljno ili ih iseckane koristite kao prilog uz salatu.
Mleko sa niskim porocentom masti
Sa malim sadržajem masti i sa oko 300 mgr. Kalcijuma po obroku mleko predstavlja super hranu za čvrstinu kostiju. Dnevna potreba kod žena izmedju 19 i 50 god, starosti je oko 1000 mgr. Kalcijuma dnevno. Tri šolje mleka može vam pomoći da dostignete taj cilj. Bonus: Mleko je najčešce obogaćeno vitaminom D koji pomaže kostima da apsorbuju još više kalcijuma.
Koliko često ga treba piti? Optimalna doza je tri šolje mleka dnevno, uključujući najmanje jednu šolju nemasnog.
Menadžeri Metabolizma
Sa ovim namirnicama neka organizam radi non stop, kontrolišući nivo šecera u krvi i ujedno promovišući prirodno i zdravo mršavljenje.